Om mig

edwardian11

Jag heter Erika Lindblom och jag är grundare och chefredaktör av Madame Scandaleuse Magazine, Sveriges enda nätmagasin med inriktning mot forna kungligheter, slott och palats, smycken, viktorianska kläder och mycket mer.

Så länge jag kan minnas har jag brunnit för historia, och särskilt kunglig sådan. Inför ett utvecklingssamtal i klass fem hade min lärare bett mig att kortfattat redovisa för vad jag kände för respektive ämne. Såhär skrev jag:

Det går väl bra i skolan men jag kan faktiskt slarva med arbetet. Jag är ju faktiskt lite lat men det ska jag sluta med att vara. Man måste ju tänka på framtiden. Matten går bra när jag fattar hur man ska göra. Jag kan i början behöva lite hjälp med att komma igång men sen flyter det på bra. Svenskan tycker jag att jag klarar bra. Historia är mitt favoritämne. Jag har läst hela boken fyra gånger. Jag tar åt mig så mycket som möjligt, lyssnar på allt du säger och skriver sen upp det.

erika222För mig är historia så mycket mer än årtal och gamla dammiga böcker; världens historia är fylld av spännande människoöden. Hur hade t.ex. världen sett ut idag om inte tsar Alexander II mördats? Hade första världskriget brutit ut? Hade den ryska revolutionen ägt rum? Dessa är frågor som jag ständigt funderar över. Så komplexa var dock inte mina tankegånger när jag var yngre.

När jag var omkring tio år gammal var jag en stor anhängare av Gustav Vasa. Något år senare väcktes mitt intresse för den ryska tsarfamiljen genom att jag såg Fox’ tecknade långfilm Anastasia. 2007 (ett x-antal år senare…) startade jag bloggen Madame Scandaleuse på blogg.se. Under de nästan sex år som jag drev bloggen kom den att växa till en av Sveriges mest välbesökta historiebloggar. Förutom att driva magasinet ägnar jag stor tid åt att skriva historiska romaner, spela fotboll och handboll och att läsa. Jag har en kandidatexamen i medie- och kommunikationsvetenskap och har bland annat läst vid Oxford Brookes University. Arbetar sedan juni 2012 som kommunikatör och läser även konsthistoria vid Uppsala universitet.

Mitt största intresse är ätten Romanov och särskilt den sista tsarfamiljen, men jag inriktar mig även mot tyska furstedömen, det brittiska kungahuset, ryska hovdräkter samt kläder från de viktorianska och edwardianska epokerna. Min absoluta favoritkunglighet är kejsarinnan Alexandra Feodorovna av Ryssland, och jag tycker att klädmodet var som vackrast mellan åren 1905-1913.

I december 2014 debuterade jag som författare i novellantologin Bakom masken.

ladidaa

3 reaktioner på ”Om mig

  1. carolaholtansegerlund skriver:

    Också jag läste av någon anledning medie- och kommunikationsvetenskap och sedan journalistik. Vet inte varför egentligen 😉 men några år senare läste jag till historiker. Och äntligen hittade jag rätt! Skriver också jag historiska romaner och historiska deckare. Ser fram emot att följa din blogg 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s